Σεληνοεαρινό Ημερολόγιο - Έτος 10 - «Ελευθερία»
Εξηγήσεις σχετικά με την κατανομή των ημερολογιακών στοιχείων αλλά και επιγραμματικά σχόλια για τα επιμέρους στοιχεία του σχεδιασμού μπορείτε να βρείτε στην πίσω όψη της αφίσας κλικάροντας την εικόνα παραπάνω.
Αστερισμός του Αετού
Ο Αετός είναι ισημερινός αστερισμός. Αποτελείται από 120 περίπου ορατά στο γυμνό μάτι άστρα. Κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «Διός Όρνις». Αρχικά περιλαμβάνονταν σ’ αυτόν και τα άστρα του Γανυμήδη, που ο Δίας άρπαξε ως αετός και ανέβασε στον Όλυμπο ως προσωπικό οινοχόο, περιορίζοντας το ρόλο της Ήβης. Αργότερα, με διάταγμα του αυτοκράτορα Αδριανού τα άστρα του Γανυμήδη στις φτερούγες του Αετού πήραν το όνομα του προστατευόμενού του, Αντίνοου.
Αστρονομικό σύμβολο του αστερισμού του Αετού
Δίας
Ο πλανήτης Δίας είναι ο μεγαλύτερος του Ηλιακού συστήματος σε διαστάσεις και μάζα. Είναι ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο. Έχει μάζα δυόμισι φορές μεγαλύτερη εκείνης όλων μαζί των υπόλοιπων πλανητών και είναι το τρίτο φωτεινότερο αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό μετά από τη Σελήνη και την Αφροδίτη. Γύρω του στρέφονται τουλάχιστον 80 δορυφόροι.
Στον πλανήτη δόθηκε το όνομα του θεού Δία και στον μεγαλύτερο από τους δορυφόρους του, το όνομα Γανυμήδης.
Το αστρονομικό σύμβολο του πλανήτη Δία.
Κισσός*
Καθότι αειθαλής ο κισσός είναι σύμβολο της αθανασίας. Η ανθοφορία και η καρποφορία του βρίσκονται σε αντίθεση στον ετήσιο κύκλο με εκείνες του αμπελιού. Στον ελληνικό Μύθο είναι το φυτό του Διονύσου μαζί με την Άμπελο.
Στεφάνι από φύλλα κισσού φοράει όμως και η Ήβη: η προσωποποίηση της αιώνιας νιότης· αυτή που προσφέρει το ποτό της αθανασίας στους θεούς του Ολύμπου. Οι απελεύθεροι τελούσαν ετήσια γιορτή προς τιμήν της ως ελευθερώτρια Θεά.
* Ο κισσός στα αγγλικά ονομάζεται Ivy.
Πυρ
Η ενέργεια της νόησης είναι πύρινη. Αποκτήθηκε από τον άνθρωπο κατά παράβαση της θείας θέλησης, γι αυτό και τιμωρητικά πυρπολεί την ψυχή του. Είναι στην υπηρεσία του αλλά και του κατατρώει τα σωθικά. Προσφέρει Ελευθερία από την άγνοια ενώ παράλληλα φανερώνει την απεριόριστη δύναμη της Ανάγκης.