Σύστημα PANTONE - SALIGRAM

Το γνωστότερο σύστημα από τα χρώματα καταλόγου ή συστήματα ταιριάσματος χρωμάτων (color matching system) είναι το σύστημα Pantone (Pantone Matching System). Στις περισσότερες σχεδιαστικές εφαρμογές τα PANTONE χρώματα αναφέρονται με τον όρο Spot Colors (πλακάτα). 

Η λειτουργία του Pantone είναι η τυποποίηση μιας συνεχώς διευρυνόμενης γκάμας χρωμάτων που περιλαμβάνει τα CMYK αλλά επίσης χρώματα μεταλλικά, παστέλ και φωσφορίζοντα (Neon). Παράλληλα τα χρωματολόγια παράγονται σε 2 τύπους χαρτιού, επιστρωμένα και μη.

Χάρη σε αυτό το σύστημα μπορεί να εξασφαλιστεί η ταυτοποίηση ενός χρώματος με τον κωδικό του ανά τον κόσμο αλλά και η παραγωγή του με χρήση μελανιών διαφορετικών κατασκευαστών. Δίνει τη δυνατότητα να φτιάχνονται μελάνια διαφόρων χρωμάτων -πέραν των τεσσάρων βασικών- και να εφαρμόζονται μεμονωμένα (μονοχρωμίες), σε συνδυασμούς μεταξύ τους (διχρωμίες, τριχρωμίες) αλλά και ως επιπλέον χρώματα σε τετραχρωμίες (πενταχρωμίες κ.λπ.).

Το σύστημα Pantone έχει καθιερωθεί διεθνώς στο branding (σήματα και λογότυπα εταιριών) αλλά πλέον χρησιμοποιείται ακόμη και στη νομοθεσία κρατών για να οριστούν π.χ. τα χρώματα των σημαιών.

Παρακάτω κάποια δείγματα από εργασίες που έχουν τυπωθεί με μελάνια φτιαγμένα βάσει της παλέτας PANTONE.

Δείτε σχετικά δείγματα εκτυπώσεων με μελάνια φτιαγμένα σύμφωνα με την παλέτα PANTONE

Για κάποιες λειτουργίες του ιστοτόπου χρησιμοποιούνται cookies. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας εδώ, αποδέχεστε τη χρήση τους.

Περισσότερες πληροφορίες Εντάξει