Δημιουργική Βιβλιοδεσία - SALIGRAM

Για τις ανάγκες ταξινόμησης σ' αυτό το site επινοήθηκε ο όρος Δημιουργική βιβλιοδεσία για ¨δεσίματα" εντύπων που η όψη τους προσπαθεί να αποδώσει ιδιαίτερα το περιεχόμενό τους ή που συνδυάζουν μεθόδους και υλικά με πρωτότυπο τρόπο και αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό, όσο περίτεχνο κι αν είναι κάποιο δέσιμο, αν δεν αποδίδει με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο το περιεχόμενο δεν ανήκει οπωσδήποτε σε αυτήν την κατηγορία ενώ αντίστροφα συνδυασμοί απλών τεχνικών και ευτελών υλικών μπορούν να είναι δημιουργικοί αφού αποδίδουν πρωτότυπες δημιουργίες.

Υπάρχει βέβαια και ο όρος Καλλιτεχνική βιβλιοδεσία που όμως αποδίδεται κατά παράδοση σε χειροποίητα δεσίματα βιβλίων κλασσικού χαρακτήρα με σκληρό εξώφυλλο, πανόδετα ή δερματόδετα κ.ο.κ. Μια πραγματικά θαυμαστή τέχνη. Ωστόσο, όσο περίτεχνα και αν είναι τέτοια δεσίματα δεν αποδίδουν οπωσδήποτε με ιδιαίτερο τρόπο το περιεχόμενο. Όταν συμβαίνει και αυτό δικαιώνεται πλήρως ο όρος καλλιτεχνική! Αν όχι, ανήκουν (ουσιαστικά) στην κατηγορία ραφτό - κολλητό, με σκληρό εξώφυλλο, δερματόδετο κ.λπ....

Παρακάτω κάποια δείγματα από σχετικές (σύμφωνα με τα παραπάνω) εργασίες.

Δείτε όλα τα σχετικά (σύμφωνα με τα παραπάνω) Δείγματα Δημιουργικής Βιβλιοδεσίας

Για κάποιες λειτουργίες του ιστοτόπου χρησιμοποιούνται cookies. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας εδώ, αποδέχεστε τη χρήση τους.

Περισσότερες πληροφορίες Εντάξει