Βιβλιοδεσία - ραφτό κολλητό - SALIGRAM

Το «ραφτό-κολλητό», ο πιο γνωστός και διαδεδομένος τρόπος δεσίματος βιβλίων, αποτελεί ουσιαστικά την βάση καθαυτής της έννοιας της βιβλιοδεσίας.

Στην μέθοδο αυτή, τα τυπογραφικά φύλλα διπλώνονται (σε 16σέλιδα ή 8σέλιδα ή 12σέλιδα κ.λ.π.), συνθέτονται και ράβονται το ένα πάνω στο άλλο με κλωστή σε ειδική μηχανή. Έτσι δημιουργείται το σώμα του βιβλίου.

Το είδος του εξωφύλλου, μπορεί να είναι "μαλακό" ή "σκληρό".

Το Μαλακό εξώφυλλο (συνήθως χαρτί έως 350 γρ.), "αγκαλιάζει" όλο το σώμα και κολλάει στην ράχη του βιβλίου. Στο μαλακό εξώφυλλο μπορούμε να έχουμε και "αυτιά", προεκτάσεις δηλαδή του εξωφύλλου (και του οπισθοφύλλου) που διπλώνουν εσωτερικά και μπορεί να παίξουν ρόλο σελιδοδείκτη (αν πρόκειται για σώμα με σχετικά λίγες σελίδες) αλλά και να έχουν περιεχόμενο σχετικά με την έκδοση ή τον συγγραφέα συνήθως.

Τα Σκληρά εξώφυλλα είναι από χαρτόνι, συνήθως πάχους 1,5 - 2,5 χιλιοστών, επενδυμένο (λαμιναρισμένο) με εκτυπωμένο χαρτί ή ύφασμα ή δέρμα κ.λπ.. Επικολλούνται στο σώμα με την βοήθεια των εσωφύλλων (Μαρμαρόκολλες) ενώ μπορούν επίσης να επενδυθούν επιπλέον με πιο λεπτό χαρτί την λεγόμενη Κουβερτούρα.

Παρακάτω κάποια δείγματα από σχετικές εργασίες.

Δείτε όλα τα σχετικά Δείγματα Βιβλιοδεσίας: Ραφτό-κολλητό

Για κάποιες λειτουργίες του ιστοτόπου χρησιμοποιούνται cookies. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας εδώ, αποδέχεστε τη χρήση τους.

Περισσότερες πληροφορίες Εντάξει