Τετραχρωμία (CMYK) - SALIGRAM

Το χρωματικό μοντέλο CMYK είναι το κατεξοχήν αφαιρετικό μοντέλο που χρησιμοποιείται στην τυπογραφία αλλά και βάση για όλες τις σύγχρονες εκτυπωτικές εφαρμογές.

Τα τρία βασικά χρώματα Cyan (Γαλάζιο) - Magenta (Ματζέντα) - Yellow (Κίτρινο) θα έπρεπε θεωρητικά όταν προστεθούν να δίνουν μαύρο χρώμα αλλά στην πράξη ο συνδυασμός τους δίνει ένα καφετί χρώμα. Γι’ αυτό προστέθηκε στο μοντέλο το μαύρο μελάνι, με αποτέλεσμα να προκύψει το χρωματικό μοντέλο CMYK (όπου Κ δηλώνει το μαύρο ως Key=κλειδί για το μοντέλο).

Το κάθε σύνθετο χρώμα της χρωματικής παλέτας CMYK χαρακτηρίζεται από τέσσερα ποσοστά που αντιστοιχούν σε κάθε ένα από τα 4 βασικά χρώματα.

Η απόδοση των ποσοστών για κάθε βασικό χρώμα στις παραδοσιακές εκτυπωτικές μεθόδους (υψιτυπία, βαθυτυπία, offset) γίνεται με την τεχνολογία των κουκίδων (raster) ώστε τελικά η σύνθεση των εκτυπωμένων κουκίδων να διαμορφώνει τις έγχρωμες εικόνες.

Παρακάτω κάποια δείγματα από εργασίες που έχουν τυπωθεί με τετραχρωμία.

Δείτε όλα τα σχετικά δείγματα τετράχρωμων εκτυπώσεων

Για κάποιες λειτουργίες του ιστοτόπου χρησιμοποιούνται cookies. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας εδώ, αποδέχεστε τη χρήση τους.

Περισσότερες πληροφορίες Εντάξει